Op 2 oktober a.s. vieren we ons 30 jarig jubileum met een grandioos jubileumconcert. Naast het zingen van een dwarsdoorsnede van het repertoire van de afgelopen 30 jaar, hebben we enkele klinkende namen uitgenodigd om deel te nemen aan het concert. Een concert met louter Slavische muziek? Zong HSK dan ook níet Slavische werken?

Nou en of. In de beginjaren nam HSK enkele keren deel aan Concert Carnavalesque in het toenmalige Speelhuis. Ga er tijdens dit jubileumconcert maar eens goed voor zitten en geniet van één van die destijds uitgevoerde werken: Ich Hab’ Musik So Gern.  En wat dacht u van de optredens tijdens onze jaarlijkse feestavond met het onderwerp ‘Una voce Spectaculare’? Ook hierbij zult u versteld staan van het talent binnen het HSK. Behalve deze niet-Slavische werken kunt u genieten van een aantal liturgische werken maar ook van Slavische volksmuziek, begeleid op accordeon door onze onvolprezen dirigent Antoine van Wanrooij.

En hoe zit het met die klinkende namen die uitgenodigd zijn?

Van één van die namen zei Jaap van Zweden onlangs in het t.v. programma Aria:

Hij is de toekomst van de opera’. En die ‘Hij’ is Sam Eggenhuizen.

 Sam Eggenhuizen en Nienke Nillesen

Sam zong als bariton o.a. bij gelegenheid van het 125 jarig bestaan van Het Concertgebouw. Daarnaast trad hij op bij Opera Zuid, bij de Nationale Opera en bij het Zaantheater waar hij de titelrol in de Notenkraker zong, danste en speelde. Een genot om naar te luisteren en te kijken.

Zingt Sam solo? Zeker, uit Le Nozze di Figaro van Mozart zingt hij”Non piu Andrai”.  Maar ook samen met mezzosopraan Nienke Nillesen zingt hij het duet ‘Bess, You is my woman now’ uit Porgy and Bess.

Nienke Nillesen is in 2018 cum laude afgestudeerd aan de Master of Music Muziektheater Klassiek aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Ze behaalde hier in 2016 ook haar Bachelor. In 2019 nam ze deel aan het Grachtenfestival. Nienke is in mei 2018 tijdens de Operadagen Rotterdam in première gegaan met haar tweede voorstelling MZUNGU. In MZUNGU kijkt ze door de ogen van Ngataiti Saitoti – één van haar 34 Tanzaniaanse broers en zussen. Zijn bezoek aan Nederland doet Nienke haar thuisland in een compleet nieuw licht zien. Daarnaast is het verhaal van Nienke’s moeder te horen die 30 jaar geleden in Tanzania werkte. 

MZUNGU wisselt storytelling af met klassieke liederen, speciaal voor deze voorstelling gecomponeerd door de Spaans-Japanse componiste Neus Kaori Fornós Ohnuma. Kortom: een waar genot om haar vol passie bezig te zien en te horen.

Behalve boven vermeld werk vertolkt Nienke samen met Sam ‘All I ask of you’ uit The Phantom of the Opera, “Weisst Du Es Noch” uit Die Lustige Witwe van Léhar, en zingt zij “Het Lied aan de Maan” uit Rusalka van Dvorak.

Zowel onze solisten als het Helmonds Slavisch Koor worden begeleid door salonorkest Prelude met bezetting van piano, contrabas, viool en klarinet. Wie de solisten van het Helmonds Slavisch Koor zijn? De sopranen Annerie van der Zanden, Lotte Siemons en Marijke de Witte, de tenoren Cor Verbakel en Frank Domburg en de onvolprezen bas Cees Meijer.

Samenvattend: een jubileumconcert dat u moet meemaken en dan hebben we het nog niet gehad over de openingsact en de sluiting met ergens in het jubileumprogramma een bijzondere verrassing!!!

Kaarten à € 15,00 zijn te bestellen via de kassa van theater Het Speelhuis.

Download hier de volledige flyer in PDF bestand

Comments are closed.