Uniek project van Helmonds Slavisch Koor met voor Nederland

een unieke aanpak

Het Helmonds Slavisch Koor (HSK) begint het nog prille jaar 2019 met een uniek project, met een voor Nederland ongekende aanpak, waarbij op 28 maart 2020 een groots optreden plaatsvindt in Theater Speelhuis te Helmond.

Het koor gaat in het nieuwe jaar van start met het Project 2.20 met als ondertitel: ‘HSK on world tour’. Bij een wereldtournee horen uiteraard wereldburgers. Behalve de van origine Nederlandse leden van het koor maken op dit ogenblik al een aantal wereldburgers van buiten Nederland deel uit van het HSK  (o.a. uit Rusland, Tsjechië, Marokko en Oekraïne).

Nu zijn we opzoek naar mensen die de Nederlandse taal van huis uit spreken (zeg maar ‘de autochtoon’, oftewel de Zuid-Oost Brabander) maar, bij dit project nodigen we ook mensen uit die onze taal nog niet (helemaal) onder de knie hebben.

Bijzondere aanpak: leerlingen als tolk

Om binnen het project met niet-Nederlands sprekenden mensen te kunnen communiceren is samenwerking gezocht met de Voortgezet Onderwijsscholen in Helmond: Carolus Borromeus College, Dr. Knippenberg College en het Jan van Brabant College. Leerlingen van die scholen gaan in het kader van hun maatschappelijke stage (MaS) als tolk optreden. Zij zoeken in het kader van hun Maatschappelijke Stage (MaS) in hun omgeving naar personen die graag zingen maar vanwege de taal zich niet kunnen/durven aan te sluiten bij een koor.

Tijdens de repetities, die op woensdag 21 augustus 2019 starten, komen zij samen met de geïnteresseerde wekelijks repeteren. Een delegatie van het HSK, dat zelf op de maandagavond repeteert,  gaat met alle nieuwkomers (zowel autochtoon als allochtoon) gedurende 30 weken muziekwerken van populair klassiek tot folksongs instuderen. Hierbij komen o.a. aan bod: Nabucco (van Verdi), De 12 Rovers (anonieme componist), Bohemian Rhapsody (van Queen), het Gloria uit Missa Criolla (van Ramírez), Erile Baboye (anonieme componist).

Toneelgroep Genesius

Tijdens de ‘World tour’ worden alle werelddelen aangedaan d.m.v. uit te voeren bekende muzikale werken. De wereldreis vertrekt per trojka vanuit het Slavische deel van Europa, gaat via West-Europa naar Afrika, Noord- en Zuid Amerika, Australië en Azië om weer terug te keren naar het vertrekpunt in het Slavisch taalgedeelte.

Toneelgroep Genesius zorgt op de wereldreis voor de rode draad middels hun alom befaamde toneelspel. Er wordt gezongen met begeleiding van een orkest, piano en/of accordeon maar eveneens à capella. Zangpedagoog Dhr. Bröcheler verzorgt enkele malen de zangtechniek.

Jij doet toch ook mee? Ga voor aanmelding naar info@helmondsslavischkoor.com

Na aanmelding nemen wij spoedig contact met je op.

Comments are closed.